Dental Merkez Hospital Darıca/ KOCAELİ
trenderu

Genel Anestezi ve Sedasyon

02.06.2022
574
Genel Anestezi ve Sedasyon

Diş çekimi, diş hekimleri tarafından yapılan ve hastalar arasında yaygın bir korkuya neden olan bir işlemdir. Bu işlem sırasında ağrıyı önlemek için çeşitli anestezi yöntemleri kullanılmaktadır. Lokal anestezi, sedasyon ve genel anestezi gibi yöntemlerle hastanın ağrı hissetmesi engellenir, böylece tedavi uygun koşullar altında gerçekleştirilir. Özellikle, ağrısız bir tedavi deneyimi sağlamak için bu anestezi yöntemleri kritik öneme sahiptir.

Çocuk hastalar söz konusu olduğunda, tedavi yaklaşımı genellikle farklılık gösterir. Çocuklar için, lokal veya genel anestezi yerine, durumlarına uygun olarak bilinçli sedasyon tercih edilir. Bilinçli sedasyon ile çocukların bilinci açık tutulur ve genel refleks yetenekleri korunur, fakat genel anestezi tam bir uyku durumu yaratır ve bazı riskleri beraberinde getirebilir.

Diş çekimi sırasında genel anestezi, lokal anestezi ve sedasyon uygulamaları nasıl gerçekleştirilir? Diş tedavisi görmek veya diş çekimi yapmak için genel anestezi altında olmak mümkün müdür? Bu sorular, diş sağlığı profesyonelleri tarafından detaylı bir şekilde ele alınır ve uygulanan anestezi türü, hastanın durumuna ve ihtiyaçlarına göre belirlenir.

Genel Anestezi ve Sedasyon Nedir?

Sırf diş hekimi ve acı korkusu ile diş hekimlerine gitmeyen pek çok kişi olduğunu biliyoruz. Ancak günümüzde artık acısız, ağrısız diş tedavisi yaptırmak mümkün. Üstelik bazı yöntemler var ki, sedasyon uygulamaları sayesinde herhangi bir acı hissetmeyeceğiniz şekilde rahatlatıcı etkiler sunabiliyor.

Anestezi; vücudun tamamını ya da bir kısmını tamamen uyuşturacak şekilde uygulanan bir ilaç yöntemidir. Bu ilaçlar kişinin vücudunun belirli bir bölümünü hissetmemesine veya tam uyku haline geçmesine sebep olur. Diş tedavilerinde uygulanan lokal anestezi işlemi ise, ağızdan yapılan iğne ile sağlanmaktadır.

Sedasyon; hastayı derin uyku haline sokan bir ilaçtır. Hasta bilinci açık olsa bile, herhangi bir acı hissetmez. Derin uyku halinde olduğu için, ilacın etkisinden çıktıktan sonra yapılan işlemlerin hiçbirini hatırlamayacaktır. Bu durum da, hiçbir acı hissetmeden sedasyon işlemi sayesinde diş çektirebileceğiniz anlamına gelmektedir.

Lokal Anestezi ile Diş Çekimi

Diş tedavilerinde uygulanan en yaygın yöntem, ağızdan vurulan küçük iğneler ile yapılan lokal anestezi işlemidir. Genel anestezi ve sedasyon yöntemine benzer olan bu durum, yapılan işlemi bilinciniz açık bir şekilde hissetmenize ancak asla acı duymamanıza sebep olur. Hatta işlem bittikten bir müddet sonra ağzınızı halen hissetmemeye devam edeceğinizi, bu sebeple de hiçbir acı hissetmeyeceğinizi söyleyebiliriz.

Lokal anestezi, hastaya uygulanacak tedaviye göre belirlenmektedir. Tedavi, acı hissetmediğiniz ana kadar bekletilmektedir. Eğer yapılan işlemden acı duymaya başlarsanız hekim yine ilave anestezi uygulayabilir.

Genel Anestezi ile Diş Çekimi

Genel anestezi altında diş tedavisi mümkündür. Ancak genel anestezi uygulanacak hastalarda, bu işlem tamamen anestezi teknikeri tarafından hastane ortamında yapılmalıdır. Ayrıca hastanın uygun olup olmadığı, yine solunum cihazına bağlı şekilde uyutulması gibi pek çok detay da bulunmaktadır.

Genel anestezi yöntemi daha çok diş tedavisinden ve diş hekimlerinden korkan kişiler ve çocuklar için uygulanmaktadır. Genel anestezi uygulaması bilinci tamamen kapattığı için, sadece hastane ortamında anestezi uzmanı tarafından yapılmalıdır. Anestezi anında hasta sinir sistemini kullanamaz ve uyku hali boyunca solunum cihazında bağlı şekilde bekler. Herhangi bir şey hissetmeyen hastaya tedavi uygulanır.

Sedasyon ile Diş Çekimi

Yine çok farklı bir anestezi tekniği olan sedasyon, hastada tam uyku halini ifade etmektedir. Tam uyku haline yani derin uyku durumuna geçen hasta bilinci açık, genel refleksleri yerinde olsa da herhangi bir acı hissetmeyecektir. Bu durumda diş tedavisinden korkan bireyler için acısız bir uygulama yöntemi olacaktır. Diğer yöntem ile arasında pek fark olmasa da, daha güvenli bir yöntem olduğu söylenebilir.

Sedasyon; hastayı derin uyku haline sokan bir ilaçtır. Hasta bilinci açık olsa bile, herhangi bir acı hissetmez. Derin uyku halinde olduğu için, ilacın etkisinden çıktıktan sonra yapılan işlemlerin hiçbirini hatırlamayacaktır. Bu durum da, hiçbir acı hissetmeden sedasyon işlemi sayesinde diş çektirebileceğiniz anlamına geliyor.

Genel Anesteziyi Kendim Tercih Edebilir Miyim?

Elbette hekiminize bu tür bir talep iletebilirsiniz. Ancak bu durum, tedavinizin uygun olduğu durumlarda kabul edilir. Ayrıca anestezi uzmanlarının da size uygulayacağı genel anestezi işlemini onaylaması gerekiyor. Anestezi işleminin uygulanması için pek çok kriter bulunuyor ve bu kriterlere uymayan kişilere anestezi işlemi uygulanmıyor. Yaş gibi durumlar sebebiyle de anestezi işleminin uygulanmadığı olabiliyor.

Genel anestezi ve sedasyon altındayken diş çekimi yaptırmak istiyorsanız, bu durumu hekiminiz ile paylaşabilirsiniz. Sedasyon yöntemi ile diş çekimi, sedasyon ile diş çekimi gibi taleplerinizi diş hekiminiz karşılacaktır. Ancak genel anestezi altında işlem yapmak istiyorsanız, bunun için hastane ortamı ve anestezi uzmanı gerekmektedir. Yine de bu konu hakkında hekiminizden bilgi alabilirsiniz.

Genel anestezi ile diş çekimi yaptırmak isteyen hastalar, genelde acı duyacağını düşünen ve korku duyan hastalardır. Ancak lokal anestezi ve sedasyon işlemleri de acıyı duymamanız üzere uygulanan yöntemlerdir. Yani acıdan korku sebebiyle bu gibi yöntemlere başvuruyorsanız, dilerseniz doktorunuzdan bu konu hakkında da garanti alabilirsiniz. Zira sedasyon yönteminde de, genel anestezi yönteminde de, lokal anestezi yöntemini de seçseniz herhangi bir acı duymayacağınızı söylemek oldukça olağan kabul edilecektir.

Müşteri Hizmetleri
Müşteri Hizmetleri Online!
Merhaba size nasıl yardımcı olabiliriz ?