Dental Merkez Hospital Darıca/ KOCAELİ
trenderu

Protetik Diş Tedavisi

29.05.2022
276
Protetik Diş Tedavisi

Protetik diş tedavisi, bazı durumlar ve fiziksel yaralanmalar sonucu zarar gören dişlerin onarılması veya eksik dişlerin yerine konulmasını içeren bir süreçtir. Bu yöntemler genel olarak protetik diş tedavisi olarak adlandırılır. Ayrıca estetik diş hekimliği olarak da bilinen bu tedavi, protez tedavisi ile eşanlamlıdır. Sağlam diş yapısına sahip olan bireyler bile dış etkenler ve fiziksel travmalar nedeniyle protetik diş tedavisine ihtiyaç duyabilirler. Bu tedavi, estetik açıdan da kusursuz bir gülüşe kavuşmanızı sağlar.

Kişiye özel olarak tasarlanan protez dişler, doğal dişlerinize en yakın görüntü ve işlevselliği sunar. Bu protezler, kullanıcının ölçülerine göre özel olarak yapıldığı için, günlük kullanımda konfor ve rahatlık sağlar.

Protetik Diş Tedavisi Kimlere Uygulanır?

  • Protetik diş tedavisi, dişini kaybeden veya dökülmeye bağlı diş kayıplarında,
  • Kırılma veya çatlama durumlarında,
  • Dişler arasında boşluk oluşan ve eksilme olan hastalarda,
  • Gülüş problemi çeken, estetik talebi olan hastalarda.

Gözlemlendiği üzere, protetik diş tedavisi hem sağlık hem de estetik açıdan uygun olduğu için geniş bir kesim tarafından tercih edilmektedir. Bu durum göz önüne alındığında, protetik diş tedavisinin, diş sağlığına yönelik uygulamalar arasında özellikle tercih edilen ve kritik öneme sahip bir tedavi yöntemi olduğunu belirtebiliriz.

Protetik Diş Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılır?

Protetik diş tedavisi, kişinin kendi dişlerine en benzer şekilde, sabit protezler kullanarak dişlerini etkin bir biçimde kullanmasını sağlayan bir yöntemdir. Bu tedavi, hareketli ve sabit olmak üzere iki ana seçenek altında hastalara sunulmaktadır. Seçilecek tedavi yöntemi, hastanın diş ölçümleri ve eksik dişlerinin belirlenmesi sonrasında kararlaştırılır. Diş tedavisi kişiye özel olduğundan, hangi yöntemin uygun olduğunun belirlenmesi önemlidir.

Protetik diş tedavisinde uygulanan yöntemler:

  • Hareketli protez,
  • Sabit protez.

Hareketli Protez

Hareketli protez uygulaması, aslında takma dişlerin sadece sabitlenmiş versiyonu olarak kabul edilebilir. Hasta artık takma diş kullanamayacak seviyede veya eksilen diş sayısı fazla ise, hareketli protez uygulaması tercih edilebilir. Protetik diş tedavisi dediğimiz zaman zaten bu yöntemlerden birisi uygulanmaktadır.

Hareketli Protez Nasıl Uygulanır?

Diş ve diş dokusunda, diş etine sabit alanlarda kroşe adı verilen aparatlar kullanılmaktadır. Bu sayede dişlerin arasında sağlamlık ve bütünlük de korunmuş olunur. Diğer dişlerden doku desteği alınarak, hastanın eksilen dişleri yerine yine sağlam dişlerine en yakın versiyonda dişlerini kullanması sağlanır.

Total protez adı verilen bir uygulama daha bulunmaktadır. Hastanın ağzında yapılacak analize göre, tamamen kaybolmuş veya çürümüş dişler tedavi edilecek ve sağlıklı bir diş formu kazandırılacaktır. Ağzında hiç diş kalmamış hastalar için genelde önerilen tedavi yöntemi total protez tedavi yöntemidir.

Sabit Protez

Sabit protez tedavisi, protetik diş tedavisi alanında en çok kullanılan ve tercih edilen yöntemlerden biridir. Hastanın rahatsızlığı tespit edildikten sonra, bu rahatsızlığı ortadan kaldırmak için çok etkili bir yöntemdir.

Hastaya özel ölçümler, diş ölçümleri ve röntgen işlemleri sonrasında kişinin ağzında sabit olacak şekilde zirkonyum, titanyum ve metal alaşım malzemeler kullanılarak protez uygulaması yapılacaktır. Diş etine sabit olarak uygulanan bu yöntem yine hastalar tarafından çok tercih ediliyor ve kullanılıyor.

Diş hekimlerinin de uygun görmesi halinde, direkt olarak tavsiye edebileceği yöntemler arasında yer almaktadır. Estetik diş operasyonları göz önüne alındığında protetik diş tedavisi için sabit protez uygulamalarının da hayli yaygın ve popüler olduğunu söylemek gayet olağan olacaktır.

Protetik diş tedavisinde uygulanan yöntemler yine sabit protez altında incelenebilir.

Sabit protez diş tedavisi, protetik diş tedavisi içinde sık tercih edilen bir yöntemdir.

  • Kuron
  • Köprü
  • Adeziv köprü
  • Teleskop kuron
  • İmplant

Sabit protez uygulamalarında kullanılan yöntemler ise üst listede de bahsettiğimiz gibi kuron, köprü, adeziv köprü, teleskop kuron ve implant olarak karşımıza çıkıyor. Takdir edeceğiniz gibi bunların arasında çok yoğun kullanılan ve sizlerin de çok sık duyduğu tedavi yöntemleri implant ve köprü yöntemleridir.

İmplant

Günümüzde çok sık duyduğunuz, hatta diş tedavisi için araştırma yaptığınızda en çok karşılaştığınız tedavi yöntemlerinden biri de implant protez yöntemidir. Protetik diş tedavisi olarak kabul edilen implant protez, direkt olarak diş etine vida ile uygulanan sabit bir protez tekniği olarak karşımıza çıkmaktadır.

Diş tedavisi sırasında ayrık diş oluşması, boşluk ya da ağızda eksik diş olması sebebiyle implant protez uygulamalarına başvurulabiliyor. İmplant protez, protetik diş tedavisi alanında kullanılan sabit protez uygulamalarından en yaygın olarak kullanılanıdır. Şimdilerde ise zirkonyum kaplama, daha dayanıklı ve diş beyazlığına en yakın olduğu kabul edilen malzemeler ile uygulama yapılmaktadır.

Diş kaybı, çürük nedeniyle diş çekimi, fiziksel ve dış etkiler sebebiyle kaybedilen dişler yerine sabit protez uygulamaları tercih ediliyor. Sabit protez ya da sabit protez uygulamalarının en çok tercih edilen yöntemlerinden biri olan implant protez yöntemi, kaybolan dişler yerine uygulayabileceğiniz bir seçenektir.

Müşteri Hizmetleri
Müşteri Hizmetleri Online!
Merhaba size nasıl yardımcı olabiliriz ?